Ο διευθυντής της EUROPOL, Ρομπ Γουεϊνράιτ (Rob Wainwright), προειδοποίησε ότι ένα χτύπημα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Λονδίνο είναι πιθανό.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός δυνητικών τρομοκρατών στην Ευρώπη», είπε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους τζιχαντιστές που επιστρέφουν στην Ευρώπη ως «σημαντική απειλή» για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η EUROPOL εκτιμά ότι περίπου 5.000 τζιχαντιστές μέλη στο Ισλαμικό Κράτος, βετεράνοι των μετώπων στη Συρία και στο Ιράκ, έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη και είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν την κόλαση οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή.

Ο Ρομπ Γουεϊνράιτ, μιλώντας σε συνέδριο τρομοκρατίας στο Λονδίνο, είπε:

«Δεν είναι υπερβολικό να πω ότι η φύση της απειλής είναι σύνθετη, πολλαπλασιαζόμενη από τη διασπορά των εν δυνάμει τρομοκρατών, και ότι μια ακόμα επίθεση στην Ευρώπη είναι εφικτή εάν όχι πιθανή. Θα μπορούσε να συμβεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά βεβαιότητας αυτό είναι στις προθέσεις της οργάνωσης και συχνά έχει υποσχεθεί μια τέτοια επίθεση στα βίντεό της», είπε και πρόσθεσε:

«Θεωρώ ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης είναι αντιμέτωπα με μια τέτοια σοβαρή απειλή».

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Αντιτρομοκρατικό Συνέδριο στο Λονδίνο, ο διευθυντής της EUROPOL ανέφερε ακόμα ότι η Ένωση παραμένει σε υψηλή επιφυλακή.

Φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας είναι «από τις καλύτερες παγκοσμίως».

Η Βρετανία, πρόσθεσε, ωφελείται επειδή είναι νησί και εξαιρείται από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο διευθυντής της EUROPOL προειδοποίησε ακόμα από το βήμα του συνεδρίου ότι εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου.

«Υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια [από ένα Brexit], όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.