Κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της αλβανικής πολιτικής ηγεσίας με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα σχετικά με τους Τσάμηδες, εξαπέλυσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι η γειτονική χώρα οφείλει να σέβεται τις πέντε αρχές της Ε.Ε. μία εκ των οποίων είναι ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Όπως αναφέρει: «Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».