ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΝΕΡΟΥ

Το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία – Από εκεί πλημμυρίζει τον Εβρο η Βουλγαρία.

 

Το iefimerida βρέθηκε στο φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ στη Βουλγαρία, από όπου αποδεσμεύονται τεράστιες ποσότητες νερού προς την Ελλάδα.

Στον νομό Έβρου οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η στάθμη στους ποταμούς Άρδα και Έβρο υπερβαίνει τα όρια συναγερμού, ενώ σύμφωνα με την ρηματική διακοίνωση της Βουλγαρίας, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ αναμένεται να φθάσει τα 730 μ3/δευτερόλεπτο.

Ήδη περισσότερα από 45 χιλιάδες στρέμματα στον νομό Έβρου έχουν πλημμυρίσει, ενώ οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην ανεβαίνουν στα αναχώματα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων. Η προσοχή των Αρχών εστιάζεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ

Οι εικόνες που κατέγραψε το iefimerida στη Βουλγαρία, όπου βρίσκεται το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ είναι εντυπωσιακές. Από αυτό το σημείο αποδεσμεύονται τεράστιες ποσότητες νερού που καταλήγουν στον ποταμό Άρδα και στον ποταμό Έβρο στην Ελλάδα.

«Το νερό που έρχεται από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ θα επηρεάσει κυρίως τις Καστανιές και τα Μαράσια. Στα άλλα σημεία έχουμε ψηλά αναχώματα. Οι Βουλγαρικές Αρχές μας ενημερώνουν, εμείς δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τις ποσότητες νερού. Η Βουλγαρία μέχρι τώρα διαχειρίστηκε σωστά τις ποσότητες νερού, αλλά φαίνεται πως τώρα δεν μπορούν να τις κρατήσουν», δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Τρία φράγματα στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία διατηρεί τρία φράγματα κατά μήκος του ποταμού Άρδα και το συγκεκριμένο του Ιβαήλοβγκραντ είναι το τελευταίο πριν από τα ελληνικά σύνορα. Τα φράγματα αυτά συγκρατούν τεράστιες ποσότητες νερού για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην περίπτωση που το νερό υπερχειλίζει και οι Αρχές της Βουλγαρίας κρίνουν ότι πρέπει να αποδεσμεύσουν νερό, ειδοποιούν με τη λεγόμενη «ρηματική διακοίνωση» τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στις περιοχές κοντά στο ποτάμι. «Αναμένουμε κορύφωση του φαινομένου από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Κάναμε συντονιστικό, ζητήσαμε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και είμαστε σε επιφυλακή», επισημαίνει ο δήμαρχος Ορεστιάδας.

Το iefimerida κατέγραψε εικόνες με πλημμυρισμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε πολλές περιοχές του Έβρου, όπως στις Καστανιές και στο Πύθιο, όπου ήδη από την Κυριακή υπήρξε τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου με αποτέλεσμα περίπου 7 χιλιάδες στρέμματα να πλημμυρίσουν. Στην περιοχή παραμένουν σε επιφυλακή όλοι οι φορείς του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται ο στρατός και η αστυνομία.