ΑΞΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ.

Αμεση ανάλυση: Οι αθέατες πλευρές της παραίτησης Σακελλαρίου από το ΣτΕ

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφήνοντας αιχμές για υποχώρηση του κράτους Δικαίου. Χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις… 

Η παραίτηση για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου με αιχμές για παρασκηνιακές διεργασίες σε κρίσιμες διασκέψεις του ανωτάτου δικαστηρίου διαθέτει απο μόνη της βαρύνουσα σημασία, σηματοδοτώντας αθέατες πλευρές στην απονομή της δικαιοσύνης, που οδήγησαν τον ανώτατο δικαστικό σε αποχώρηση από το δικαστικό σώμα πριν από την ώρα του.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ παραιτούμενος σε τρισέλιδη γραπτή δήλωση ανέφερε ότι οδηγήθηκε στην επώδυνη απόφαση του μετά από 42 χρόνια δικαστικής καρριέρας, όταν το ποτήρι ξεχείλισε με διαρροές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα από διάσκεψη του Δικαστηρίου, στο οποίο κρίνεται ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου.

«Η αδιανότητη, όπως είπε, και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου την οποία, πρόσθεσε ότι «αδυνατεί να ελέγξει» επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα».

Ο κ. Σακελλαρίου ερωτώμενος αν δέχθηκε πιέσεις στο έργο από την κυβέρνηση ή αλλού απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «δεν δέχθηκε πιέσεις διότι δεν ανήκω σε εκείνους που δέχονται πιέσεις», ενώ αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διασκέψεις τόσο για τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου όσο και για άλλα κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν στο ανώτατο δικαστήριο, τόνισε με έμφαση ότι «έχουν γνώσιν οι φύλακες» και πρόσθεσε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων ανταποκρινόμενοι στην ιστορική παράδοση του Σώματος».

Κάλεσε δε τους πολίτες να εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, για να κλείσει την δήλωσή του παραφράζοντας τη γνωστή ρήση με τον πρώσσο μυλωνά και λέγοντας «Υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας».

Ο κ. Σακελλαρίου, που επελέγη πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στην μακροσκελή δήλωσή του στις προσπάθειες του ιδίου αλλά και του δικαστηρίου να ισοφαριστούν οι απώλειες στα δικαιώματα των πολιτών από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ ειδικώς για τις συντάξεις και τις περικοπές τους, οι οποίες αποτελούν και αντικείμενο κρίσης των ανωτάτων δικαστικών, καθώς έπονται πολλές διασκέψεις ακόμα για τον νόμο Κατρούγκαλου, εξέφρασε τη θέση ότι οι περικοπές που ήδη έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες για να επισημάνει με νόημα ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του ύψους των απονεμομένων συντάξεων με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων».

Μετά την ηχηρή παραίτηση Σακελλαρίου και με ό,τι αυτή εμφανώς σηματοδοτεί, η κυβέρνηση καλείται νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου να επιλέξει νέο Πρόεδρο στο ανώτατο δικαστήριο, προκειμένου να λειτουργήσει και να ολοκληρωθούν εκκκρεμότητες για κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο της διαδοχής Σακελλαρίου, ενώ ανώτατοι δικαστικοί που θεωρούνται φαβορί προς επιλογή ήδη ακούγονται και τα ονόματά τους «παίζουν» ενόψει της επιλογής από την κυβέρνηση.

Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έσκασε η παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου από τη θέση του και μάλιστα μπροστά στις κάμερες και τους δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε εκτάκτως για να ανακοινώσει την απόφασή του.

Ο κ. Σακελλαρίου ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, ανακοινώνοντας την «επώδυνη», όπως είπε, απόφασή του και δάκρυσε μιλώντας στις κάμερες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Παραιτήθηκε ο Νίκος Σακελλαρίου, πρόεδρος του ΣτΕ, με βέλη για υποχώρηση του κράτους Δικαίου. Ιδιαίτερα φορτισμένος, ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι παραιτείται από το αξίωμά του και μίλησε για διαρροές που δεν του επέτρεψαν να επιτελέσει τα καθήκοντά του. Ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως εξήγησε μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας. Όπως είπε είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω μείωσης των συντάξεων «με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων». Ο κ. Σακελλαρίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τις διαρροές ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλο με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις και ανακοίνωσε ότι απέρχεται της θέσης του πριν την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης….